”Blåsapan”

blasapa

Foto: coolstuff.se

Den onödiga prylen jag har valt att skriva om är den här blåsapan. Prylen är tillverkad för att nagellacket ska torka snabbare. Man målar helt enkelt naglarna som vanligt fast istället för att vänta på att nagellacket ska lufttorka använder man denna för att det ska gå snabbare. Jag har kollat på olika sidor och den billigaste jag hittade kostar under 20 kronor men på svenska sidor som tillexempel coolstuff kostar den runt 90 kronor.

Prylens syfte är då att nagellacket ska torka snabbare än vad det gör om man bara låter det torka som vanligt. Argumenten som används för att sälja produkten är att man har tre alternativ när man har målat naglarna:

  1. Vänta jättelänge (enligt dom, enligt mig tar det inte alls så lång tid).
  2. Skaka händerna i luften
  3. Eller köpa en blåsapa

Jag har faktiskt själv den här prylen och jag ville ha den för att jag hade sett olika bloggare använda den och för att jag såg reklam i en tidning. Nu kan jag dock tycka att det var ett väldigt onödigt köp pågrund av att jag aldrig använder den längre och för att det hade gått lika bra att vänta på att det skulle torka som vanligt eller använda sig av andra alternativ tillexempel blåsa på naglarna med munnen eller hårtork eller vifta händerna i luften.

Prylen blir ännu mer onödig enligt mig i och med att den egentligen inte kan använda den till något annat än just naglarna. Fläkten är väldigt liten och inte speciellt stark och kan inte riktas så om man skulle vilja använda den till något annat hade det inte varit så lätt.

Prylen är gjord i plast och drivs av två batterier, när den går sönder finns inga reservdelar att köpa till. Om man sorterar den som plast är det ju självklart bättre än om man slänger den i vanliga soptunnan. Om prylen hade varit gjort i återvunnet material tycker inte jag att den hade blivit mindre onödig, den hade dock blivit lite miljövänligare.

Onödiga prylar tillverkas ju för att vi konsumenter köper dom och vi köper dom av olika anledningar beroende på vad de är för prylar. Vissa saker köper vi för att underlätta vardagen, vissa för att vi är lata eller vissa som en skämtpresent som aldrig används.

Om man tittar tillbaks i tiden var konsumtionen av prylar inte alls lika stor som idag. Ekonomin var inte lika bra överallt och det var sällan man köpte icke nödvändiga saker man inte behövde. Om man tänker ur miljösyfte var det ju mycket bättre då, vi alla både konsumenter och producenter har ansvar för resurs slöseriet.

 

Ekonomin påverkas även av att vi konsumerar så mycket prylar som vi inte behöver. Dom stora företagen tjänar bra med pengar av vår överkonsumtion. Dock tillverkas oftast prylarna långt bort i andra länder där arbetarna jobbar med dåliga löner och arbetsvillkor

 

imgres

Foto: folkhalsomyndigheten.se

Om man kollar på dom tre delarna av en hållbar utveckling är det ju då endast ekonomisk som funkar. Vår överkonsumtion av onödiga prylar är varken bra för miljön (ekologisk) och oftast inte heller för människorna (social) och vi bör därför sluta upp med det för att kunna ha en hållbar utveckling.
Om vi skulle sluta köpa så mycket som vi inte behöver hade ekonomin sakta blivit sämre för många företag men dom två andra delarna hade blivit bättre. Jag tycker att företag som säljer onödiga prylar borde börja satsa på att ta fram nya produkter som faktiskt är nödvändigare och börja tänka mer på miljön och människorna tillexempel använda sig av andra material, se till så att produkten inte produceras allt för långt bort, fixa bra arbetsvillkor för arbetare osv. Produkterna hade givitvis blivit dyrare om ett företag hade gjort dom punkterna men då hade även ekonomin gått ihop och konsumenterna hade säkert tänkt sig för innan dom köper billiga onödiga prylar.

Ebba P