Bananfodralet & uppfällbara gaffeln

Vi är 2 elever som har undersökt två prylar som vi personligen tycker är väldigt onödiga. Den ena prylen är bananfodralet och den andra är en uppfällbar gaffeln.

Bananfodralet är en pryl som bananen ska ligga i så den inte förstörs eller mosas under transport eller i väskan. Bananer är ganska onödiga att ha i banan fodral eftersom att det rymmer bara en banan och en banan brukar inte bli brun förrän de har gått ungefär en dag. Då är det ju lika bra att den bara ligger där i väskan för den har redan ett skal som skyddar den.

banana-box-59126_1280

https://pixabay.com/p-59126/?no_redirect

Bananfodralet består av plast, plast är alltid förorenat med en viss risk för spridning av farliga kemikalier. Plastskräp i t ex haven gör så att fåglar, marina däggdjur och andra arter kvävs när föremålen misstas för föda eller så drunknar djuren när de fastnar i t ex plastsäckar (Tell,  50 sätt att rädda Östersjön).

Man kan inte reparera prylen om den går sönder och plastprodukter återvinns sällan och över 80% eldas upp i ett kraftverk. Vi har ringt tre olika företag, en av de företagen är väldigt stor affärskedja. Ingen av dem vet var deras bananfodral kommer ifrån. Det är väldigt dåligt att de inte vet var de har köpt sina bananfodral. Så det är en väldigt olämplig produkt tycker vi.

Den andra onödiga prylen är en uppfällbar gaffel. Den ser ut som en helt vanlig gaffel men det finns en annan funktion med den. Det är att man kan dra ut gaffeln så den blir ca 70 cm. Det gör att man kan stjäla mat från bordsgrannen. Men eftersom att den blir väldigt lång när man har dragit ut den så blir den väldigt sned och det blir svårt att träffa maten man ska äta.

Den är tillverkad i Kina eftersom det är väldigt billigt att tillverka saker där. Det är väldigt dåliga arbetsförhållanden och det gör så att det inte blir någon värst bra hållbar utveckling. Den är tillverkad i aluminium.

Den kostar 79 kr och är tillverkad på ett oschysst sätt. Så är det verkligen nödvändigt att köpa en uppfällbar gaffel för ett litet bus?

// Jesper C och Hampus W